Heilzame Aarde Nieuwsbrief

Stichting Thiru Valagum Farm

Nr. 73 – juli 2024

De stichting.

Afgelopen maart verbleven Dhanalakshmi en Gerrit in Terneuzen wegens de uitvaartdienst van onze (schoon-) moeder en voorzitster van de stichting Cecile Impens. Haar liefdevolle aanwezigheid wordt sterk gemist. Het bestuur wenst versterking met een algemeen bestuurslid. Neem gerust vrijblijvend contact op: de verantwoordelijkheden en persoonlijke risico’s zijn minimaal maar een voltallig bestuur is meer dan wenselijk.
Gedurende ons verblijf in Nederland en Vlaanderen werd het gedurende ontmoetingen met onze vriendenkring duidelijk dat de vernieuwing van de omheining van de boerderij in India noodzakelijk is. We zijn zeer verheugd mee te kunnen delen dat het Acacia Fonds voor Ontwikkelings Samenwerking in Zwitserland ondertussen de stichting heeft ondersteund met de nodige middelen hiervoor. We zijn Anselma en Bram zeer erkentelijk voor hun bemiddeling inzake de succesvolle financiering.

We hebben reeds gemeld dat het financieel overzicht van 2023 van de stichting beschikbaar is. Het afgelopen jaar liet een iets hogere som van donaties zien in vergelijking met het gemiddelde van de 5 jaren daarvoor. De opbrengst van de producten van de boerderij in India laat ook een opgaande lijn zien. Daartegenover staat wel dat de kosten in India wederom zijn gestegen en de boerderij 2023 afsloot met een tekort van bijna € 3.000,-. Om dit een tegenwicht te bieden blijven we een beroep doen op onze vriendenkring buiten India alsook op ons sociaal-economisch agrarisch netwerk in India. We blijven hameren op ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ en lijken perspectief voor verdere ontwikkeling te hebben ontwaard. Zie onder ‘De boerderij’ hieronder.

We werken steeds verder aan het enthousiasmeren van de vriendenkring van de stichting. Dit jaar is bijvoorbeeld het aantal volgers op Facebook Thiru Valagum Farm Group wat aangegroeid. Over het algemeen wordt onze website ook goed bezocht www.heilzame-aarde.nl
Op onze Facebook pagina hebben we een aantal berichten gedeeld over 100 jaar biodynamische landbouw. ’Honderd jaar biodynamische landbouw en de voedselketen’ was de titel van onze Heilzame Aarde Flyer 32 afgelopen mei. Deze kun je nalezen op onze website. We wezen in de flyer op de noodzaak voor Thiru Valagum Farm de directe onderlinge samenwerking aan de lokale voedselketen te versterken. Dit proces verloopt moeizamer dan het opzetten en onderhouden van een ecologisch gebalanceerd bedrijfs-organisme. De natuur steunt terwijl de mens soms willoos kreunt en in een houding van onderworpenheid op technologische middelen leunt. Maar een bio-boer behoort kloek te bemiddelen tussen de natuur en de maatschappij.

De boerderij.

We ontvingen formeel bezoek van een checking officer en assistente van het National Program for Organic Production. Er viel weinig of niks aan te merken op onze werkmethoden en we lijken naadloos te passen in het biologisch circuit. Er werd wel voorgesteld de bomenhaag aan de noord-west zijde van de boerderij uit te breiden als buffer tussen ons land en de met chemie werkende burenboer. In ieder geval kregen we het certificaat organic toegewezen. Onze producten kunnen nu het label organic dragen. De kippen en de koeien blijven buiten dit programma omdat we niet voldoende eigen krachtvoer produceren. Een mooi uithangbord wordt weldra aan de poort van de boerderij geplaats waarop we kenbaar maken deel te nemen aan het NPOP.

De zomer in zuid-oost-India duurt van maart tot juli. We ervoeren in mei temperaturen boven normaal en verscheidene dagen reikte de temperatuur ruim boven de 40˚C. Normaal komt dan de wind niet meer uit zee maar uit het zuid-westen, maar dit liet twee maanden extra op zich wachten. De trekvogels stoorden zich hier echter niet aan en we zagen aan de nachtelijke hemel meerdere groepen reigerachtigen overvliegen richting het verre noorden, om in Siberië deel te nemen aan het broedseizoen. Terwijl het dan vakantie is voor de kinderen maakten we van de gelegenheid gebruik om een weekje ‘verkoeling’ te zoeken in de Nilgiri Hills. Gedurende mei en juni vielen er gelukkig enkele buitjes en bewerkten we het land om het onkruidvrij te houden. We sloten de maand juni af met een eenvoudige contemplatie ter ere van Sint Jan. Na half juli begon de temperatuur te zakken tot onder 35˚C.

Sinds rond 2018 begon de omheining rond de boerderij ernstige gebreken te vertonen. We ervoeren steeds meer verstoringen door loslopend vee en van onbehoedzame herders. Wilde varkens verstoorden de rijst, de cassava, de pindas en het voedselbos, terwijl loslopende honden kippen en jonge lammeren pakten. Er begonnen zich voetpaden te vertonen op de akkers van dorpelingen die de kortste weg zochten of onderweg hun toilet deden tussen de bomen. Daarbij konden te vaak mensen de verleiding niet weerstaan wat brandhout te kappen, wat fruit uit de bomen te plukken of een scharrelkip te pakken.
Dankzij de hierboven besproken schenking ten behoeve van een nieuwe omheining is een volledige nieuwe buitenomheining rondom de boerderij sinds 4 juli een feit. Aan de zuid- en westkant is een gloednieuwe omheining geplaatst van betonnen paaltjes met raster- en prikkeldraad. Aan de noord- en oostkant is het dijkje aan een afwateringskanaal met een graafmachine opgehoogd en zijn de openingen in de bomenhaag gedicht met doorntakken. De vernieuwing van de binnenomheining rond het boerderijerf laat nog even op zich wachten: we hebben nog wat tijd en investeringmogelijkheden nodig om de stalling voor de geiten en de kippen te verbeteren om daarna de binnenomheining definitief te plaatsen.

Onze droom is om een ‘integrated goat and poultry shed’ te bouwen. We zijn op zoek naar een formule van een combinatie van Indiase overheidssubsidie, eigen vermogen en donaties uit de vriendenkring, om naast de bestaande koeienstal een stal te bouwen met geiten op de eerste verdieping en kippen op de begane grond. Een gerasterde vloer voor de geiten is gemakkelijk schoon te houden terwijl de kippen scharrelen in de naar beneden tuimelende geitenmest. Let wel: zowel de geiten alsook de kippen in zo’n stal komen dagelijks buiten en hangen niet geheel af van stalvoederen.
Om een beroep te doen op de centrale overheid in India op het lopend subsidieprogramma voor de bouw van een ‘integrated goat and poultry shed’ behoren we een accountant in te schakelen. Dit zijn dure jongens die feitelijk weinig kunnen garanderen, want de substantiële overheids subsidies worden gewoonlijk enkel binnen politiek actief zijnde families toegekend. Waarom zouden we dan honderden Euro’s aan een accountant besteden?
Om ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ te brengen is een toename en efficiënte wijze van geiten en kippen houden een vereiste. Momenteel hebben we ruim honderd kippen en willen graag naar minstens enkele honderden. We kweken ook kwartels waarvan we er nu ruim 150 hebben. Momenteel hebben we 20 geiten en om de geiten op zich rendabel te maken is minstens een verdubbeling nodig. De huidige behuizing sluit hier niet op aan. Het eigen vermogen komt aanzienlijk te kort om te investeren in een geïntegreerde stal.
We zitten echter niet stil en hebben ondertussen grond aangekocht om de bouwplaats te verhogen, bouwzand uit de rivier ligt in voorraad, een lading bakstenen is voorradig en er is granietgrind aangekocht om beton te gieten. We anticiperen een geheel vernieuwde opzet om de financiering toch voor elkaar te krijgen. Ideeën en tips vanuit de vriendenkring zijn welkom.
De tractor en de jeep ondergingen reparaties en de garage deur is ook gerepareerd. De behuizing en de tractor-werktuigen zijn hoognodig toe aan schilderwerk.

We hebben enkele weken geëxperimenteerd met het produceren van maiskiemen als veevoeder. De geiten en de koeien vraten het graag, maar de opzet van een commerciële unit zou ons te veel extra inzet vragen.
Lalka de koe is afgekalfd en we noemen de pink Coco. Een deel van de melk gaat naar het dorp. Een deel wordt verwerkt tot zachte kaas.
Op de akkers in de de schaduwkas gaan we dit jaar aangekocht plantgoed planten van diverse groentes. De akker is reeds bemest.
Bij de lokale molenaar hebben we een hoeveelheid zwarte rijst laten malen tot meel, wat we in kilozakjes verkopen. Daarnaast verkopen we ook zakken van 25 kg ‘witte’ rijst.
De komende weken starten we het nieuwe rijstseizoen met het inzaaien van groenbemesters. We zijn op zoek naar een andere traditionele rijstsoort waar goede vraag naar bestaat.

Hartelijke groeten namens de stichting en de boerderij,
Dhanalakshmi en Gerrit.

‘Zie een landbouwbedrijf als een levend organisme, dan kan het zijn ware aard het best verwerkelijken’, zei Rudolf Steiner 100 jaar geleden als grondlegger van de biodynamische landbouw.