Heilzame Aarde Nieuwsbrief

Stichting Thiru Valagum Farm

Nr. 71 – nov/dec 2023

Beste vrienden van Thiru Valagum Farm,

De boerderij in Deviyanandal dorp.

We zijn ons werk in 2002 opgestart in Veeraperumanallur, het geboortedorp van Dhanalakshmi. De landbouw en een volkstuin vingen daar aan op in bruikleen genomen land. Twee huisjes, Mithra House en Widar House, vormen er nog altijd een centraal punt voor ons sociaal netwerk. Tegenwoordig wordt deze plek bewoond door Ambiga, een zus van Dhanalakshmi, en haar twee zoontjes plus onze rottweiler-herder Alpha. De tuin is twintig jaar geleden aangeplant met bijzondere inheemse bomen uit de Coromandel kuststreek.

Van hieruit gingen we eind juli op weg met gekiemde zaden om deze te laten zegenen in de plaatselijke Mariatha en Murugan tempel voor de kastelozen. Het was wederom Adi Peruku, het begin van het landbouw seizoen in ons deel van India. Weduwen en kinderen werden enkele malen getrakteerd op een extra maaltijd. Gewoonlijk serveren we dan gierstepap, maar deze keer boden we onze zwarte rijst aan, wat erg werd gewaardeerd. We gingen meteen aan de slag met het zaaien van groenten. Dit jaar meer dan ooit. Onder de cocosbomen groeien pompoenachtigen. En op de akker zaaiden we lady’s finger of okra en verse boontjes.

Dhanalakshmi, Gerrit en de dochters Mithra en Obilot wonen sinds ruim een jaar in het stadje Panruti in een huurappartementje. Naar verwachting tot 2025. Van hieruit neemt Mithra dagelijks de bus richting college in Pondicherry en Obilot bevindt zich enkele minuten van de middelbare school. Wel zo handig. Dit betekent wel dat Dhanalakshmi dagelijks heen en weer pendelt naar de boerderij op 14 km afstand. Naar het uitkomt neemt ze de bus, of rijdt met de scooty of de Force jeep. Gerrit blijft vaak achter in Panruti en bekommert zich om de kinderen, de huishouding, kantoor en stichting. Enkele keren per week haalt hij een partij groenten op bij het busstation en verdeelt deze onder enkele klanten en een groentekraam. Als het extra druk is op de boerderij dan overnacht Dhanalakshmi met enkele medewerkers op de boerderij. Dit zijn meestal Velmurugan onze assistent en Sandosham onze full time arbeidster.

Het zomerseizoen loopt van maart tot juni, maar dit jaar hielden de droogte en de warmte langer aan. Daarom werd de rijstteelt verlaat die toch nog werd voorgegaan door een groenbemester. Dit jaar telen we twee rijstsoorten, namelijk pooni en zwarte rijst.
Ondertussen is de voorraad pinda’s verwerkt tot olie, waarvan we een deel verkopen en een deel aanhouden voor eigen verbruik. We hebben twee minder productieve koeien verkocht. Momenteel houden we twee melkkoeien, negen geiten en slechts een dozijn kippen. We anticiperen echter wel op uitbreiding van het vee om ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ te brengen. (Zie onze folder).

We staan inmiddels al twee jaar op de wachtlijst om eventueel subsidie te ontvangen via reNature in Amsterdam voor een voedselbos project in samenwerking met een regionale ngo. Met wachten schiet men niks op en dankzij een subsidie van het Indiase landbouw departement verkregen we mango boompjes om een boomgaard aan te planten. Deze is inmiddels in de groei en tussen de boompjes groeien er blackgram boontjes. Op deze halve hectare is de grond aanzienlijk verbeterd wegens het voorheen telen van stikstofbindende casuarinaboompjes.

De cassava oogst is feitelijk nog wel meegevallen, ondanks de schade die er aangebracht werd door wilde varkens die zich momenteel soms laten zien in de rijstakkers en het ‘olifanten’-gras voor het vee. We hebben waarschijnlijk zo’n dertig procent verlies, maar de kwaliteit werd door de dorpelingen geprezen. Gedurende een week kwamen er diverse mannen langs om voor zonsopkomst cassava te oogsten. Met kistjes cassava op brommertjes geladen trekken zij door de dorpen om plastiek en oud ijzer op te halen, wat wordt betaald met de cassava. En Thiru Valagum Farm verkreeg een goede naam en een aanvaardbare vergoeding.

Ondertussen zijn er al black gram boontjes gezaaid waar de cassava groeide. Enkele veldjes wachten momenteel om na de meeste najaarsregen weer meerdere groentes in te zaaien en uit te planten. Ook de schaduwkas is in voorbereiding voor na de moesson.

Boer-Consument.

We maakten dit jaar reeds melding van het feit dat we in gesprek kwamen met het Cuddalore district-hoofd Arun Thamburaj tijdens het jackfruit festival. Onlangs was er een bijeenkomst georganiseerd op de formele groentemarkt in Panruti welke (helaas) buiten het centrum ligt van de stad. Reeds twintig jaar is deze marktplaats ongebruikt gebleven, weliswaar een degelijke plek met permanente overkappingen voor de marktkramers. Dankzij ons contact met het regionale landbouw department werd het district-hoofd uitgenodigd in gesprek te treden met de lokale boeren. Dhanalakshmi bood een voorbereide brief aan met het verzoek vermarkting van de verse landbouwproducten mogelijk te maken middels een rechtstreekse boer-consument relatie. Het voorstel werd goed ontvangen en mogelijkerwijs wordt de marktplaats verplaatst naar het centrum van de stad. We vernamen ook reeds dat lokale boeren niet alleen groente mogen leveren, maar ook droogwaren en andere verwerkte producten. De groentemarkt kan dus tot een boerenmarkt uitgroeien, met een gratis kraam voor de deelnemers. Ook ons voorstel om aangesloten boeren te stimuleren over te schakelen tot biologische landbouwmethodes werd goed ontvangen.

Mits de boeren en consumenten op hun strepen staan en initiatief tonen, dan kunnen we de medewerking van de overheid verwachten. Vele steden en dorpen hebben door de overheid opgezette marktplaatsen voor de boerengemeenschap. Helaas worden deze door ambtenaren vaak doorverhuurd voor persoonlijk gewin. Een aantal plaatselijke en regionale landbouw departement-ambtenaren hebben hun medewerking aan ons nieuwe initiatief echter toegezegd. We gaan door!

Het lijkt erop dat Dhanalakshmi een organisatorische rol kan blijven vervullen om zowel een groep boeren te mobiliseren als ook een consumentengroep van de grond te krijgen. We zijn meteen op heel kleine schaal aangevangen door consumenten te bedienen van groente. Meerdere ochtenden per week komen nu reeds enkele boeren hun waren aanbieden op de oude marktplaats en hopelijk komt de nieuwe kiem tot wasdom. Het zal voor meerdere kleinschalige boeren ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ kunnen brengen. Hopelijk gaan we samen op weg richting een gedegen voedsel-soevereiniteit op lokaal niveau.

Thiru Valagum Farm wacht nu op de formele certificering als organic farm, sinds we na de zomer zijn aangesloten bij het National Program for Organic Production.

Najaarsfestivals.

We hebben veel energie gestoken in de boerderij en daarbij hoort ook de aandacht voor de vaste en parttime landarbeiders. We trachten alles op alles te zetten Thiru Valagum Farm naar de toekomst te tillen en doorheen de algemene (landbouw-)crisis te manoeuvreren. Herhaaldelijk laten we dit de Vriendenkring van Thiru Valagum Farm weten middels ons devies ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’, wat werkelijk van levensbelang is voor de boerderij en de directe omgeving. Ook het Indiase platteland wordt steeds meer geurbaniseerd.

We besteden daarom wat minder tijd en aandacht aan de seizoensfeesten en festivals. Althans we maken er de laatste paar jaar geen grote feesten meer van. Michael festival gaat nooit ongemerkt aan ons voorbij. Deze huidige tijdgeest geeft ons moed om een zonnestraal te werpen op de huidige moeilijke tijden. Op Facebook Thiru Valagum Farm Group plaatste ik eind september een engelstalig schrijven terwille van onze moed om het kwade in de wereld teweer te staan. Sint Maarten is feitelijk onbekend in India maar we laten jaarlijks licht schijnen op zijn boodschap. Ik schreef: ‘De man die omhulling gaf en licht ontstak in de duisternis.’ https://gerritimpens.auteursblog.nl/artikel/18299 Diwali festival wordt over geheel India gevierd en was ooit het allereerste festival dat ik in Noord-India meemaakte terug in 1989. Het Lichtfestival ter ere van Shiva is vooral in het zuiden populair, wat ik ook belichtte op onze Facebook pagina.

Stichting Thiru Valagum Farm.

Onze e-folder ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ is weer eens bijgewerkt. Deze kun je bij ons aanvragen: gerritimpens@gmail.com Naast onze aandacht voor bomen en gewassen mikken we op intensivering van vooral de kippen en de geiten. Het kippenproject is reeds gesponsord en komt langzaam tot realisatie. Ook de geiten mogen in aantal toenemen en behoren daartoe een beter onderdak. We zijn hiervoor afhankelijk van donaties.

Via de Heilzame Aarde nieuwsbrief en flyer en Facebook vragen we de Vriendenkring ons te helpen deze te laten groeien. Kans bestaat dan dat onze oproep tot ‘De Zelfvoorziening Dichterbij’ inderdaad bewaarheid gaat worden. Deel onze publicaties en praat eens over ons werk ‘voor Ecologie, Landbouw en Mens op Weg’.

Terwijl deze nieuwsbrief in de maak is, wordt voorzitster Cecile Impens, o.a. oma van Mithra en Obilot, 91 jaar. Ze kan al geruime tijd niet meer actief zijn voor de stichting. Daarnaast zijn Truus Impens en Senne van de Walle bestuurslid. Er is een vacature voor algemeen bestuurslid. De taakstelling is minimaal alsook de persoonlijke verantwoordelijkheid. Neem gerust eens contact op.

Tot slot wil ik er jullie nog eens op wijzen dat de opbrengst van de boekenreeks van Gerrit ‘Onderweg met Moeder Aarde’ terechtkomt bij de stichting om te besteden aan de boerderij. Lees eens een boekdeel, of geef er eens eentje kado. ‘Alle flapteksten van ‘Onderweg met Moeder Aarde’ en mijn geloofwaardig sprookje’: https://gerritimpens.auteursblog.nl/artikel/15356

Voor straks wensen de stichting en de boerderij onze Vriendenkring een inspiratieve Advent toe, alvast een Vrolijk Kerstfeest en de allerbeste wensen voor 2024.

Dhanalakshmi en Gerrit.